I workshopen ”Cyanotypi – ett fotografiskt hantverk” får eleverna utforska en av de äldsta fotografiska processerna: cyanotypi, en kopieringsprocess med sin karakteristiska djupblåa färg. Barnen får leka med komposition och former genom att använda fysiskt material som växter, eller överföra sina egna fotograferade eller ritade porträtt. Bilderna kan vara abstrakta eller konkret återgivna. Barnen får tänka över den negativa/positiva fotografiska processen och de får en inblick i hur solen påverkar bilden. Eleverna kommer i grupper att välja material och motiv och komponera detta på pappret. Sedan får de exponera pappret i solljus. Vid sämre väder eller under den tid på året där solen står lågt - använder vi UV-lampor. Tredje momentet är sköljning.
I vår tid är det viktigt och spännande för barn (och vuxna) att förstå hur man skapar en bild analogt, särskilt i en tid där så mycket är digitalt. Cyanotypi är en enkel processen där bilden kan skapas genom kontaktkopiering. Det gör att man kan använda vilket material eller föremål som helst, kompakt eller semitransparant.
Workshopen passar därför utmärkt för botanik, där eleverna kan plocka olika typer av växter, sedan torka dom och för att sedan kontaktkopiera på det förbehandlade pappret. Vi går igenom lite om kemi och ljuskänslighet samt fotografihistoria, hur det har uppfunnits och vilka som var de första fotografiska kamerorna och processer. Kursen kan anpassas på olika sätt, t.ex. kan gruppen göra gemensamma verk på större papper som en mer komplex utmaning där workshopen också blir en övning i att samarbeta i grupp.
Vi börjar med en kort presentation och introduktion med fotohistorisk genomgång med tonvikt på cyanotypi. Sedan tar vi fram de olika föremål som vi vill göra bilder av som växter, tyger, texter, teckningar och även bilder (som redan har skrivits ut på overhead-film, se nedan). Vi delar upp oss i grupper i vanliga fall 2 max 3 elever per bild. Sedan tar vi fram det förbehandlade pappret och lägger ut de föremål som man vill på pappret och därefter lägger vi på glasskivor. Beroende på hur stark solen är går vi ut, placerar papperna nära fönster eller under UV lampor för att exponera pappret. När pappret är mörkblått kommer det att placeras i vatten för att sköljas och därefter torkas.

Du kanske också gillar...

Back to Top