Camera obscura – Vi bygger världens största kamera
Nyckelord: Bildanalys, naturteknik, ögat, hjärnan, analog och digital bildproduktion, magi
Genomförande:
I halvklass bygger vi om ett helt rum till en kamera. Vi kommer kunna  stå inne i kameran och uppleva ljuset som visar världen utanför rummet  upp och ner i färg och i svartvitt på väggarna. Workshopen är uppdelad där det finns flera arbetsstationer som bidrar till olika delar av bygget så alla blir delaktiga i processen.
Målsättning:
I workshopen kommer vi att arbeta med ljus och förstå dess egenskaper i relation till en kamera men också i relation till våra ögon och hjärnor och hur vi själva upplever och skapar bilder. Vi kommer att arbeta med en teknik som har fascinerat människor i tusentals år och som är grundläggande för hur vår visuella kultur har utvecklats.
Bakgrund:
Camera obscura beskrevs först av filosofen Mozi Kina 400 f.Kr. och av Aristoteles 300 år f.Kr. På 1000-talet betraktades Camera obscura som en astronomisk metod för att observera solen och solfenomen. På 1500-1600 talet användes den som en metod för att kunna måla med och blev ett centralt perspektiv i konsten. Principen används idag vid fotografier med mobiltelefon eller kamera.
Verkstaden lämpar sig bäst för mellan- och högstadienivå.

Du kanske också gillar...

Back to Top